Je vindt het oneerlijk dat kinderen en jonge mensen met een heel leven voor zich zomaar van hun toekomst beroofd worden.
Er is onlangs een geliefde overleden op veel te jonge leeftijd en je blijft jezelf afvragen “waarom toch?”
Je mist iemand die overleden is zo erg dat je niet weet hoe je zonder hem of haar moet.
Je bent kwaad en verdrietig over de manier waarop het einde zich doordeed bij iemand in je omgeving.
Je vindt het bullshit als je iemand hoort zeggen dat het zijn of haar tijd was.
Ik weet hoe het voelt, daarom heb ik een 40 dagen traject opgezet. Mijn missie is om mensen te helpen om anders naar de dood te kijken. Deze missie is ontsproten uit de diepgaande gesprekken die ik had met mijn man Wim tijdens zijn laatste levensjaar.
Ik hoop dat ik veel mensen kan inspireren met mijn andere kijk op de dood. Jou, en heel veel anderen. Wie de dood beter begrijpt, maakt ruimte voor aanvaarding in plaats van angst. Maar ik begrijp dat dit niet altijd evident is.
Mijn man Wim ging ervan uit dat het definitief gedaan was, dat hij onder de grond ging zitten en basta. We hadden diepgaande gesprekken tijdens zijn laatste levensjaar en dagen.
Pijn en verdriet horen altijd bij het heengaan van een geliefde. Dat blijft. Maar hoe je ermee omgaat, en het inzicht in waarom het einde er ooit voor iedereen aankomt, kan een verschil maken.
Wat leer je van dit traject?
DoodGelukkig biedt een concrete mogelijkheid om de dood een minder wreed gezicht te geven.
Na het doorlopen van dit traject:
- Heb je meer bewustwording door anders te kijken naar de dood.
- Je hebt aanvaard dat de dood bij het leven hoort.
- Je hebt minder angst voor de dood.
- Je weet hoe je met je rouw om kan gaan.
Hoe ziet het traject Doodgelukkig eruit?
- 40 dagen lang krijg je dagelijks een mail met een inzicht, een brief aan Wim, met af en toe een vraag aan Wim daar waar hij nu is.
- Om de dag is er tijd voor reflectie en te schrijven. Schrijven is helen en rouwen en dat wordt aangemoedigd in dit traject. Dagelijks jouw gevoel beschrijven over wat je leest.
- Je kan je ervaringen delen in een speciale community met anderen die ook in dit traject stappen. Delen, raad vragen, back up krijgen vind ik enorm belangrijk.