In 2024 zal het tien jaar zijn dat Wim de deur van het leven achter zich dichttrok. Elk jaar herdenk ik Wim zijn geboorte- en sterfdag, de twee belangrijkste momenten van het leven.

Om de bijzondere, creatieve, communicatieve geest die hij was te eren, begon ik eerder dit jaar aan een boek. Over de fascinerende persoon Wim, zijn imposante leven, zijn dood. Plots kreeg ik het idee om op Allerzielen 2021 al iets te doen met vele schrijfsels die ik er reeds zijn.

Zo ontstond het onlinetraject ‘DoodGelukkig’. Gewoon, organisch gegroeid, sinds ik het zaadje plantte na mijn ochtendyoga. Veel wat er in te lezen is 40 dagen te lezen krijgt, vertelde ik daar in die ziekenhuiskamer ook aan Wim, die zo hard besefte dat hij zou sterven.

Waarom dit online traject?
40 dagen vond ik een leuke insteek: dit cijfer staat ook voor rouwen.
Dagelijks krijg je een mail met een inzicht, een brief aan Wim, met af en toe een vraag aan Wim daar waar hij nu is. Om de dag is er tijd voor reflectie en te schrijven. Schrijven is helen en rouwen en dat wordt aangemoedigd in dit traject. Dagelijks jouw gevoel beschrijven over wat je leest. En dit delen in de community met anderen die in dit traject stappen. Delen, raad vragen, back up krijgen vind ik enorm belangrijk.

Voor wie?
Nabestaanden die de dood van een geliefde die op zoek zijn naar alle mogelijke informatie om de dood beter te begrijpen. Of dit nu nog maar recent is of al langer langer geleden is maakt niet uit. Ze zijn open-minded en hongerig om de dood beter te begrijpen. Mensen met de vraag ‘waarom nu, waarom hij/zij ‘ zullen een andere kijk op leven en dood krijgen.

Wat is de waarde voor de mensheid?
Meer bewustwording brengen door anders te kijken naar de dood. Dit door mijn eigen visie op de dood. Beter leren begrijpen en aanvaarden dat de dood bij het leven hoort. Anders gezegd is het mijn missie om de angst voor de dood minder maken. Mijn man Wim ging ervan uit dat het definitief gedaan was, dat hij onder de grond ging zitten en basta. We hadden diepgaande gesprekken tijdens zijn laatste levensjaar en dagen.

Resultaat na 40 dagen?

  • Na 40 dagen heb je een andere kijk op de dood door mijn visie op leven en dood, die ik ook met Wim deelde tijdens zijn laatste levensjaar
  • Je voelt je niet alleen door de permanente verbinding met de groep en mijzelf. Ik moedig dit enorm het hele traject lang.
  • Conclusie: inspireren en verbinden.

En erna?
Mocht er behoefte zijn in méér dan is de kans groot dat ik nog eens een event organiseer met sprekers die hun visie geven rond het thema ‘Een andere kijk op de dood’. In de tijd met mijn magazine waren die namiddagen zeer geslaagd. Kan online of live zijn.

In 2024 is het mijn intentie om het boek uit te brengen.

Wat er in 2022 en 2023 zal komen ga ik ook laten ontstaan net zoals DoodGelukkig is ontstaan.