fbpx

Moederdag : een ode aan mijn ma, de moeder van mijn ma en onze MA

Naar aanleiding van MOEDERDAG wijd ik graag deze blog aan mijn Ma, maar ook aan de moeder van mijn Ma en aan de Moeder der Moeders, onze MA.

Ode aan mijn ma

Al 58 jaar ben je mijn ‘ma’. Zoë, de vrouw die mij 9 maanden heeft gedragen.

De allereerste persoon met wie ik een relatie opbouwde.  Mijn eerste contact met de wereld.
Ik had een sterkere band met jou dan met pa. Wat een moeder-kloek was je toch. Steeds bang dat mijn broer en mij iets zou overkomen. “Pas op voor dit, pas op voor dat, neen, let op, doe dit niet, pas op, pas op, pas op” , de mantra uit onze kindertijd.

Leermomenten

Het leven zette ons mooie leermomenten op ons pad. Leuk om er nu samen over te filosoferen. Ik doe nu meer en meer de dingen wat jij toen graag wilde dat ik deed. Grote lenteschoonmaak, regelmatig naar het containerpark gaan, saaie verzekeringspolissen van buiten kennen maken zijn maar een voorbeeld van dingen  nu ook deel uit maken van mijn prioriteitenlijstje en daar maak ik je blij mee.  Op je verjaardagsfeestje vroeg ik je nog eens of je me wilde leren tuinieren. Ik kijk er naar uit om samen zaadjes te planten en ze te zien groeien tot iets moois en lekkers. Jouw eeuwige perfectionisme begrijp ik nu. Het moet niet makkelijk zijn geweest om samen te leven met iemand die vanuit de chaos dingen wil neerzetten.

Na mijn puberteit begon ik me meer en meer van jou af te zetten, ma. Ik besefte toen dat ik nooit helemaal zou beantwoorden aan het dochterideaal  dat je voor ogen had. Een deel van mij accepteerde je wel, ik kreeg zelfs af en toe een complimentje . Maar met mijn andere kwaliteiten worstelde je mee. De creatieve, ondernemende en spirituele aspecten waren onbekend terrein voor jou.  Ik kwam in opstand tegen jouw onbegrip want ik  wilde zijn wie ik ècht was. Dat gaf soms vonken en vuur.

Respect-eren

Ma, wat een kranig dametje ben je. Een voorbeeld voor velen en ook voor mij. Op mijn 82ste wil ik er graag  zo jong uitzien en actief zijn als jij. Trots op jou dat je de touwtjes van je leven zo strak in handen hebt. Een levend bewijs van de creator van je eigen leven te zijn. De dood van ons pa was best een grote schok voor jou. Maar je pakte je leven in handen. Alles deed je om met je immense verdriet om te kunnen gaan.  Nadat je 10 jaar weduwe was stond je open voor een nieuwe relatie. Aan keuze van mannen geen gebrek maar je was kieskeurig, je wilde die klik voelen die je zovele jaren eerder voelde bij onze pa.  Voor minder dan dergelijke magie en chemie ging je niet. En ineens stond hij  daar en vroeg hij jou ten dans, dé ware, intussen15 jaar geleden.

Dank ma, je hebt het goed gedaan.

Ik ga me op Moederdag helemaal in jouw schoenen zetten ma. En of ik je begrijp. Ik weet dat jij dat ook af en toe doet ma. Ik voel immers veel meer begrip en empathie. Dit wordt niet expliciet gezegd, maar ik voel het. Dankjewel ma.

Ode aan de moeder van mijn ma

Moeder was ze van vijf kinderen die ze op de wereld zette. Gabriella was haar naam.
Zoals ik in mijn boek al schreef voel ik me van kindsbeen af enorm verbonden met de vrouw die mijn moeder op de wereld zette. Ook al heb ik haar nooit gekend…

Gabriella koos ervoor om uit het leven te stappen. In een familie opstelling kwam naar boven dat haar dood mijn enorme werklust, drive en doorzettingsvermogen verklaart. Zij was een sterke vrouw maar had in haar leven nooit de kans gekregen om helemaal zichzelf te zijn, precies te doen wat ze wilde. Ze is er zwaarmoedig van geworden. Door die sterke gevoelsmatige verbondenheid ben ik in haar plaats de dingen gaan doen die zij zo graag wilde. Ik heb, voor Gabriella, die enorme drijfkracht om een plek in te nemen in deze wereld.

Daarom draag ik mijn eerste online tool met de toepasselijk naam WORD WIE JE BENT intrinsiek op aan mijn grootmoeder. Had zij maar hulp in kunnen roepen om in haar kracht te staan. Ik ben er zeker van dat zij voor mij zorgt van waar ze zich nu bevindt.

De opstellingswandeling die staat gepland met Anne-Marie Cox ga ik gebruiken om nog meer te vernemen van de impact van Gabriella op mijn leven nu. Op 15 mei is er een info avond over familieopstellingen. Uiteraard ga ik er zijn. Verbonden met mijn ma en de ma van ma.

Ode aan MA- onze Moeder Aarde

Ik zeg ma ipv mama of moeder. Telkens ik dit mooie woord uitspreek denk ik ook even aan onze MA. Hoe gaat het met haar? Wat ben ik blij met het initiatief ‘Mei, plastiek vrij’.

Ik maakte de afspraak met mezelf om meer mensen bewust te maken van het broodnodige herstel van onze MA. Op Earth Day wijdde ik er een vlog en blog aan.  Moederdag is een ideaal moment om weer even stil te staan bij de MOEDER der Moeders, onze MA. Als we met ons allen weer met volle aandacht en bewondering dankbaar zijn voor  al dat moois dat MA ons geeft. Dat we telkens opnieuw al die pracht koesteren dat ze ons schenkt, zomaar.

Staan we er nog stil bij dat de natuur er voor ons is?

Zien we haar schoonheid nog?

Zijn we er ons van bewust hoe ontzettend  respectloos we haar behandelen?

Ik wil er graag mee voor zorgen dat deze vragen met een volmondig JA beantwoord worden in de toekomst.

Verandering brengen waar verandering nodig is immers mijn missie.

Yoga en zingen voor MA

Yoga beoefenen met zonsopkomst in de tuin en on the beach is telkens weer een unieke beleving. Al je zintuigen mogen  voeden met unieke sensaties zomaar geschonken door MA. Is toch iets om enorm dankbaar voor te zijn. Elke 1ste zaterdag in de tuin van the house of CHANGE in Herent. Vanaf 11 juli @ Zeebrugge beach.

11/11 gaan we met Ingeborg zingen voor MA. Het programma kreeg al meer vorm. Dat Ingeborg om 15u start met zingen stond al langer vast. Wat er sinds Earth Day bij is gekomen is dat er van 12u30 tot 15u een voorprogramma komt. 8 inspirators zullen ook van de partij zijn. Ze zullen de aanwezigen ‘informeren, inspireren en verbinden‘.  Wordt ook weer een heuse beleving. Hier vind je alle info en die wordt steeds aangevuld  met de 8 inspirators die er ook zullen zijn.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
We are the CHANGE
0
Zou graag je mening willen weten, laat een reactie achter.x