fbpx

We zijn niet ons lichaam, niet onze geest maar WE ZIJN!

Al van jonge leeftijd leren we ons te identificeren met allerlei zaken zoals een naam, geslacht, met wat je goed of niet goed kan, met spullen, met ideeën, noem maar op. Iets wat je leuk vindt wil je behouden, mijn auto, mijn partner, ‘mijn’…. En ook hetgeen we niet willen krijgt het ‘mijn’ label. Mijn problemen, mijn oververmoeidheid, mijn hooggevoeligheid, mijn ziekte, …

Dergelijk ik-beeld,  geeft ons een identiteit. Ik heb een mooi huis, ik ben creatief,  ik heb altijd pech. Het ‘mijn’ mechanisme is ons EGO, dat wil altijd beter, méér, anders. Voor ons ego is het nooit oké, het wil iets wel of niet. Want wat het ook wil of niet wil, de motivatie van ons ego is het in stand houden en versterken van deze identiteit. Het ‘ik-beeld’,  positief of negatief.

Daarnaast gaat het ook nog eens vergelijken om deze eigen identiteit (ik-beeld) te bevestigen en in stand te houden. Ik ben mooier, liever, slimmer, dommer,…Alles doet dit mechanisme om het ‘ik-beeld’ in stand te houden.

Met dit ‘ik-beeld’ willen we onszelf onderscheiden van een ander. Hierdoor gaan we ons juist afscheiden van een ander én van onsZelf. Hierdoor ontstaat deze afgescheidenheid en leven we in dualiteit.

Zodra  je wordt geraakt door de woorden  ‘mij of mijn’ wijst dit op gehechtheid en er angst is om het te verliezen. Daardoor ontstaat er stress want je wilt controle, die meestal verkramping met zich meebrengt. Hierdoor gaat je aandacht nu net naar datgenewat  je niet wilt. Dit met alle gevolgen van dien.

Leer dit mechanisme doorzien. Word je hier bewust van.

Dit is heel belangrijk op je pad van ontwaken.

Ga hiermee aan de slag.

Oefening
  • Neem waar waar jij je allemaal mee identificeert.
  • Merk op wanneer je er je  het‘mijn’ label van maakt.
  • Word bewust als dit mechanisme in werking gaat.
  • Neem het zonder oordeel waar.
  • Identificeer je er absoluut niet mee.
  • Doorzie het!
  • Hierdoor geef je je ego niet de macht en blijft het dienstbaar aan jou.
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
We are the CHANGE
0
Zou graag je mening willen weten, laat een reactie achter.x