fbpx

Zorg voor Moeder Aarde, de Moeder der MOEDERS, onze MA

Het is nooit te laat! We gaan samen goed zorgen voor onze Moeder der Moeders, onze Moeder Aarde. Doe je mee?

Blogpost naar aanleiding van International Earth Day op zondag 22 april.

Sinds 2013 bekommer ik mij intens om onze Moeder Aarde (MA).

In mijn blad CHANGE think positive besteedde ik er veel aandacht aan en jaarlijks organiseerde ik met gelijkgestemden de “Zorg voor Moeder Aarde-dag”.

Onze MA verdient het dat wij haar in de watten leggen en onze liefde betuigen. 2016 was het laatste live event in het kasteel van Nieuwenhoven in Sint-Truiden. De provincie ondersteunde ons. “Waarom het laatste live event,” hoor ik je denken? Wel, het leven daagde mij uit om al mijn werkzaamheden te herzien. Het probeerde mij een balans te laten zoeken tussen geven en ontvangen. Net zoals dat het geval is bij onze MA: zij GEEFT en blijft onvoorwaardelijk geven. Maar wat krijgt ze ervoor terug?

Laat degene die de wereld in beweging wil zetten, eerst zelf in actie komen.

Dit motto van Socrates is op mijn lijf geschreven.

Iets in beweging zetten, daar ken ik intussen wel iets van. Ik startte met een magazine van waaruit Complimentendag, events, een community, een boek en zoveel meer volgden. Alles start altijd vanuit mijzelf en meteen verbind ik gelijkgestemden met mijzelf maar vooral met elkaar, als een ware verbind-ster. Mijn grote hoop is nu dat ik hen kan inspireren met mijn bezorgdheid rond MA zodat we onze krachten kunnen bundelen en er samen iets aan kunnen doen.  Deze problematiek raakt mij intens en ik wil een verandering brengen die er echt iets toe doet.

We kunnen wel degelijk een wezenlijk verschil maken met diegenen die zich bewust zijn van de situatie. Het doet me altijd iets wanneer ik reacties hoor als “ja maar, de aarde is toch altijd in nood geweest, net zoals de mensheid zelf “of “wat helpt het als je ziet wat die vervuilende industrie allemaal doet’ enzovoort.  Mijn antwoord is dan steeds:

Jawel, we kunnen een verschil maken!  Actie: elkeen van ons vandaag DOET 1 ding anders

Luister wat leerkracht Ellen Taes deed met haar leerlingen in de basisschool de Klimop in Erps-Kwerps.

Om dit beter te laten doordringen geef ik steeds dit voorbeeld.  Als je iemand persoonlijk goed kent die hulp nodig heeft, vind je het vanzelfsprekend om te helpen. Als iemand die je absoluut niet kent die voor je voeten neer valt, ga je ook helpen. Gebeurt de val wat verderop, dan ben je al minder geneigd om in de bres te springen. Het ergst van al is het gesteld met hulp aan onze MA. We denken er zelfs niet aan om haar te helpen. Waarom? Omdat we compleet van haar zijn vervreemd en  er geen verbinding meer mee voelen. Dàt gaan we samen veranderen:

van “onbekend is onbemind” naar : ontdekken, leren kennen en van haar houden.

Bekijk Moeder Aarde als een zwangere vrouw die negen maanden lang alles geeft om een kerngezonde baby te baren.  Onze MA blijft ons alles geven wat ze in petto heeft, maar wat geven wij haar terug? Troep en vuilnis. We stoten gif uit, roven haar gezondheid en zuigen haar compleet leeg. Arme MA, ik heb zo’n medelijden met haar. We moeten stoppen met haar te vergiftigen en haar de broodnodige zorg toedienen zodat ze weer kan stralen. Zo stralen wij mee. Actie : beslis vandaag 1 ding wat je gaat veranderen voor MA!

Durven “Moeder Aarde” uitspreken

Waar ik helemaal blij van word is dat artiesten met een grote aanhang ook al het woord “Moeder Aarde” uitspreken. In het begin van CHANGE werd er nog het etiket “zweverig, melig of wollig” opgeplakt. Dat is intussen veranderd. Toen ik Ish Ait Hamou intens emotioneel zag worden bij het aanleren van de Peruaanse schaardans*, in het prachtig gemaakte “Dance around the world” voelde ik zoveel hoop. Yes, als een man als Ish, die zo’n grote schare fans heeft, zijn liefde voor onze MA laat zien, dan is de start van verandering en  volgen er gegarandeerd nog vele anderen.

We zijn samen verantwoordelijk voor de toestand van onze allergrootste Moeder, onze MA. Zij wordt weerspiegeld in ieder van ons. Dit klinkt je vast bekend in de oren en toch gaat het absoluut niet goed moet onze Moeder der moeders.

Ik voelde mij met mijn blad al ongelooflijk bezorgd en verantwoordelijk; geroepen eigenlijk om hier iets aan te veranderen. CHANGE zorgde immers voor meer bewustwording en juist dat is nodig rond de problematiek van onze MA. Nu mijn blad er niet meer is hoop ik hetzelfde te bereiken met deze blog. Ik ben daar immers enorm hard mee bezig en hoop dat ik mensen kan samenbrengen om er iets aan te doen. Ik geef echt oprecht om Moeder Aarde, omdat ik immens van haar hou. MA blijft moederliefde geven niettegenstaande het feit wij haar zoveel onrecht aandoen.

Ongelooflijk eigenlijk dat we haar maar blijven mishandelen. We willen blijkbaar het verband niet zien tussen haar en ons en willen daardoor het geheel niet zien.

De Zorg voor onze MA mag niet beperkt blijven tot 1 dag.

Net zoals ik vind dat complimentjes geven zich niet mag beperken tot slechts 1 dag, was er toch een Nationale Complimentendag nodig (compliment aan mezelf om die in het leven te hebben geroepen in België?). Ik hoop op eenzelfde effect met Zorg voor MA.  Onze blijk van liefde en graag zien zou zich niet mogen beperken tot op International Earth Day op zondag 22 april. Ik complimenteer graag de initiatiefnemers, maar het mag hier niet bij blijven. Ik wil graag samen groeien en op goed gekozen momenten de aandacht voor onze MA weer oprakelen. Zo denk ik aan Moederdag, de langste dag, de start van de zomer, de start van de herfst en zeker de Belgische Vrouwendag op 11/11. Het concert dat dag op dag is voorzien in the house of CHANGE in Herent ga ik opdragen aan MA. We gaan samen zingen met Ingeborg en reflecteren en communiceren over wat deze en toekomstige blog posts hebben bijgebracht.

Wat ik ga doen op zondag 22 april?

 • Yoga met opkomende zon op het strand van Zeebrugge (tijdens de zomervakantie weer in groep, waaraan ik deze boodschap mee ga geven).
 • Mijn meditatie in het teken zetten van MA en mij daar op het strand helemaal verbinden met wat er is.
 • Letten op mijn ademhaling. Dit kan je goed verbinden met alles rond jou en dat alles rond jou is MA.
 • Helaas rijd ik zondag met de auto, maar ik ga bewust traag rijden; zeker niet boven de toegelaten snelheid. Dit is een evidentie voor velen, maar soms zit je onbewust zo gemakkelijk boven de grens.
 • Ik ben al lang flexitariër maar zondag ga ik voor vegan. Vegan food is een vaste waarde op de events in The House Of Change; met liefde bereid door kokkin Michèle Laneres. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om een gemeend compliment te geven aan koks die op hun manier een bijdrage leveren aan MA:
  • Groentenkok Frank Fol, een pionier die al lang de boodschap over de vele voordelen van groenten uitdraagt,
  • Pieter-Jan Lint die in alle interviews zijn liefde voor MA betuigt, ik heb al een paar keer mogen aanschuiven aan zijn tafel en telkens weer verwonderd van zijn toverkunst met plant-based food
  • en onze CHANGe-kokkin Michèle Laneres natuurlijk.
 • Een grote strandwandeling maken met mijn hond, zoals steeds zonder oortjes in zodat ik optimaal kan genieten en al mijn zintuigen voeden met wat MA aan zee te bieden heeft.
 • Ik ga geen voorverpakte groenten en fruit kopen
 • Bewust kleinere porties nuttigen. We eten allemaal veel te veel – ook ik nog hoor.

Mijn oproep:

Laat ons er bewust zijn dat we verbonden zijn met onze MA, net zoals we verbonden waren met de navelstreng van onze biologische moeder.

Mijn oproep voor komende tijd is om die intense verbinding weer te gaan voelen, om terug een liefdevolle relatie met Moeder Aarde aan te vatten.  “Ja ik wil dat wel, maar hoe doe ik dat?” hoor ik je vragen.” Dit kan door in de natuur of aan zee te vertoeven. Geniet van de weidsheid, de golven, de zonsopgang en -ondergang, de lucht, de beekjes, stromend water en zo veel meer. Ontdek weer wat MA allemaal zomaar te bieden heeft. Toon je dankbaarheid voor al die pracht.

Laat ons die ZORG VOOR MA op een leuke, grappige en sexy manier opnemen. Ja, de situatie is ernstig maar laat ons plezier beleven aan de stappen die we nemen. Elk stapje vooruit verdient een applaus en compliment. Reflectie op commentaren, engagement en andere mooie dingen die hopelijk uit dit initiatief vloeien, doen we met het Zangconcert op 11/11 met Ingeborg in the house of CHANGE in Herent. ?

Een deel van de opbrengst schenk ik graag aan een goed doel dat vanuit het hart mooie dingen doet voor ons MA.

Wacht niet tot je perfect bent!

Ken jij iemand of ben jijzelf iemand die al respect en liefde toont voor MA?

Of worstel je ook nog met dingen en stel je soms vragen? Zo vind ik dat ik zelf helemaal niet het ideale profiel van de ideale milieuactivist heb, maar toch ben ik enorm begaan met onze MA. Herken je dat?  Heb je behoefte om daar over ideeën uit te wisselen? Schrijf jouw vragen/worstelingen hier dan onder. Zo pikken “gevorderden” dit misschien op en dienen ze ons van antwoord.

Ik sluit graag af met een prangende vraag van mijn 15-jarig neefje Jules:

“Hoe lang kan de aarde nog blijven bestaan als we verder doen zoals we nu bezig zijn?”

De zorg voor moeder aarde begint bij mezelf. Wat ga jij doen? We kunnen onze krachten bundelen!

 

                             Together we CHANGE the world!

Hieronder vind je meer info over de geciteerde mensen en dingen :

*Peruaanse schaardans = originele dans met de  relatie tussen mens en de aarde, die tussen de mensen en het milieu centraal stelt

Zorg voor MA@School dankzij juf Ellen Taes, leerkracht in basisschool de Klimop in Erps-Kwerps

De Veroveraars – Aflevering 3: plantaardige chef Pieter-Jan

Het derde deel in onze reeks over jonge ondernemers 'De Veroveraars': Pieter-Jan Lint is een chef die alleen maar plantaardig kookt. "Ik wil de eerste vegan chef met een ster worden." ???

Geplaatst door newsmonkey op Maandag 19 maart 2018

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
We are the CHANGE
0
Zou graag je mening willen weten, laat een reactie achter.x