fbpx

Een ode aan de creativiteit en uniciteit van Wim Schamp

Zeer uitzonderlijk start ik mijn wekelijkse blog met een citaat uit mijn eigen boek My CHANGE die ik in 2015 opdroeg aan Wim:

“Ik ben zooo dankbaar en blij dat we het hele jaar jaar van je ziekte zo’n intense verbinding zijn aangegaan met elkaar. We droegen je ziekte samen, jij de optimist die het zou halen, ik de zorgende en troostende. De dood heeft ons alle kleren, alle beschermlaagjes die we beiden nog hadden, weer uitgetrokken. Zo werden onze beide zielen tot op het bot blootgelegd.Hebben we datgene wat we in elkaar spiegelden, in evenwicht gebracht.”  

Sinds je dood snap ik alsmaar intenser de betekenis van ‘zielsliefde’.

Ik bleef bij jou, dag en nacht tijdens je laatste levensdagen in het ziekenhuis..  Samen wachtten we op …de dood. Tijdens je leven had je enorme angst voor de dood. Je leefde voluit, de enige bedoeling van het leven, vond je. Risico’s nemen, uit je comfortzone treden, je grenzen steeds verleggen, dat was voluit  jouw interpretatie van LEVEN. De enige zekerheid die we hebben, is dat dit leven op een dag voorbij is. Maar is alles dan voorbij? Daar hadden we diepzinnige gesprekken over die laatste 9 dagen. Jij was hongerig om mijn standpunt op de…DOOD tot in het kleinste detail te vernemen.  Wat een verbinding voelden we.

Vroeger had ik ook angst voor de dood. Als kind had ik al zovele vragen over het mysterie van het leven en de dood. Niemand kon mij een bevredigend antwoord geven op wat ik zo graag wilde weten. En jij stelde mij diezelfde vragen toen in het ziekenhuis:  Waar komen we vandaan, waar gaan naar toe, wie zijn we, wat komen we hier doen?

Onbewust herleefde ik die dagen weer, alsof er zich een paar details aandienden om nooit meer te vergeten. De verbinding was nooit eerder zo hecht. Ik ervaarde de ware betekenis van prachtige woorden zoals  ‘zielsliefde’ en ‘zielsverbinding’. We waren intens verbonden met elkaar. En die verbondenheid is nooit meer weggegaan.

Je creativiteit en uniciteit zullen nooit worden vergeten lieve Wim.

Hete was een mooie herdenking gisteren met vrienden die dit niet wilden missen. Het was alsof je er zelf bij was en je je zegen gaf op wat er zich allemaal afspeelde. Ik opende zoals ik het in mijn workshops doe. Iedereen stelde zich aan elkaar voor aan de hand van een unieke herinnering aan jou. De groep stelde voor dat ik zou beginnen. Ik vertelde hoe we elkaar leerden kennen in de reclamewereld. Hoe ik huiverde van de enorme ruimte die je jezelf toe-eigende. Hoe ontzettend knap ik je vond maar jouw zelfzekerheid mij een beetje uit balans bracht. Toen wist jij al dat ik de vrouw van je leven was. Het leven dat we 30 jaar samen leefden. Wat een mooie verhalen volgden. Of het nu in je studentenleven, de sportwereld, de reclame of politiek was: die spetterende creativiteit van jou nam de bovenhand. Dat was ook de conclusie van de herdenkingsavond. Iedereen had een eigen bijzonder verhaal: hoe uniek en creatief was jij. Je leefde het leven voluit, je zette al je talenten in en haalde het maximum uit het leven. Iedereen was het unaniem eens, jij en je unieke creativiteit mag nooit vergeten worden. En dus gaan we samen een mooi en groots evenement opzetten rond 10 jaar zonder Wim Schamp is de werktitel. Daar ga ik voor zorgen. De wereld mag nooit vergeten hoe bijzonder je was.

Op Allerzielen 2024 komt er dus een groots evenement met als werktitel  “De creativiteit en uniciteit van WIm Schamp”. Wordt vervolgd…

herdenking Wim Schamp op Allerzielen 2019Herdenking WIm Schamp op Allerzielen 2019

De dood hoort bij het leven en het leven bij de dood

In de nacht van Allerheiligen op Allerzielen koos WIm zijn ziel om over te gaan naar de onzichtbare wereld.

Allerheiligen en Allerzielen zijn nu weer achter de rug. Gaan we nu weer wachten tot volgend jaar of tot er een bekende persoonlijkheid het leven laat om over de dood te praten…. De dood hoort bij het leven en het leven bij de dood. Op 8 november organiseer ik een lezing rond dit thema. Wat ik leerde  uit deze periode geef ik graag door aan anderen bij hun proces. Velen hebben de behoefte om hierover te praten, te leren en te delen met gelijkgestemden.

Ik nodigde Greet Selderslaghs als gastspreker uit. Samen gaan we er een warme en verbindende avond van maken met veel tijd voor verbinden, luisteren en delen. Greet is rouwbegeleider en life coach.
Het wordt een voedende avond voor nabestaanden en al diegenen die de dood beter willen begrijpen.

https://www.facebook.com/events/2538414549728281/

de dood hoort bij het leven

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jo De Clercq
Jo De Clercq
4 jaren geleden

Het was een unieke, warme belevenis, Gina, we voelden Wim dichtbij! Dank! Jo

We are the CHANGE
2
0
Zou graag je mening willen weten, laat een reactie achter.x