fbpx

Ik ben een optimist, en jij?

Ben wat aan het researchen in het kader van het platform We are the CHANGE in wording. Van de stapel boeken die ik ter raadpleging meeheb, valt mijn oog op Word optimist! van Leo Bormans. Onderstaande inhoud trekt mijn volledige aandacht. Ik deel het graag met jou lieve lezer.

-Wie de oorzaak van positieve ervaringen bij zichzelf legt, heeft een optimistische levensstijl. Pessimisten leggen de oorzaak van positieve ervaringen buiten zichzelf en bij negatieve ervaringen geven ze zichzelf de schuld.

-Optimisten nemen hun goede gevoel ook mee naar andere domeinen van het leven, ze verbreden de ruimte voor het positieve en zijn ervan overtuigd dat de leuke ervaringen ook in andere domeinen zullen voorkomen. Mijn 82-jarige moeder maakte de oorlog mee en vindt nog altijd dat het leven een strijd is. Als ik haar antwoord dat het leven voor mij een avontuur is krijg ik een boze repliek. Ze kan er niet bij dat ik mij iedere ochtend afvraag welk avontuur de nieuwe dag weer in petto heeft voor. Ik laat dit uiteraard bij haar, het is haar uitgangspunt en  ze wilt haar blik niet bijstellen. Ik zie haar graag zoals ze is, maar zelf zou ik niet meer zonder het optimisme kunnen leven.

De optimist verlengt het effect van leuke dingen in de tijd, de pessimist verkort het -> wil ik graag concreter maken door de vraag te stellen hoe jij omgaat met de laatste 2 dagen van een veertiendaagse vakantie ? Een optimist zegt ‘we gaan die 2 dagen nog volop beleven alsof het weekend voor de deur staat’. Pessimisten gaan zuchten dat het bijna gedaan is, gaan hun valiezen al inpakken, en met een zuur gezicht en veel heimwee het vakantiegevoel met 2 dagen verkorten.

Kom je door dit te lezen tot een spontane conclusie welke ‘-mist’ jij bent? een optimist of een pessimist?

Wat zou het fijn zijn om hieronder een dialoog over + en – op gang te brengen?

Als ik 8 antwoorden krijg, dan l8cht de dag mij tegemoet:-)

Tot gauw.

Gina

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hilde Van Der Wilt
Hilde Van Der Wilt
6 jaren geleden

Ik probeer een optimist te zijn. Al moet ik wel toegeven dat dit gemakkelijker is wanneer je in een ‘positieve flow’ zit, dan wanneer het even tegengaat . Om bij tegenslag te beseffen dat het leven evolutie is en na te gaan waarom bepaalde – minder prettige-gebeurtenissen op je pad komen , is niet steeds gemakkelijk . Dat besef komt net door .
Proberen te blijven glimlachten bij wat er gebeurt kan helpen . Even afstand nemen van een ‘negatieve situatie’ en proberen vanuit ‘vogelperspectief’ naar de dingen te kijken om een beetje te kunnen overschouwen, dat helpt ook soms .

Positieve groeten !

We are the CHANGE
2
0
Zou graag je mening willen weten, laat een reactie achter.x