fbpx

Een terugblik op 9 jaar Complimentendag met initatiefneemster Gina De Groote

Gina draagt sinds 2010 haar steentje bij om méér positiviteit te brengen in deze wereld. Uit haar het magazine ontsproten een aantal b(l)oeiende initiatieven zoals de nationale Complimentendag. We hadden een positief gesprek met deze oermoeder van Complimentendag.

Gina, hoe blik je terug op 9 jaar Complimentendag?

Gina: Ik ben enorm blij met de positieve evolutie die ik constateer. Ik geef workshops voor méér positiviteit op de werkvloer en merk op dat het complimenteren super goed is ingeburgerd. Er wordt frequent gecomplimenteerd. Het doet me vooral deugd dat het ‘vanuit het hart’ gebeurt. De oppervlakkige complimentjes van vroeger maken plaats voor een authentiek en gemeend compliment. Hoe weet je dat het vanuit het hart komt wordt me vaak gevraagd. Dan geef ik dit simpele antwoord : “sta even stil bij het gevoel dat je ervaart en je weet het meteen. Is dat een warm of tintelend gevoel, wees dan maar zeker dat je hart is geraakt. Dergelijk gemeend en hartelijk compliment is het mooiste geschenk dat er bestaat. Vergelijk het met de ontroering die je voelt bij een tekening die je krijgt van een kind”.

Waar wel nog wat werk aan is aan het ontvangen van een compliment, licht Gina ons nog toe.

Kijk eens hoe ontvangers van jouw compliment reageren. Meestal is het zo dat ze zich beginnen te excuseren of er een zodanige uitleg aan te geven wat bijdraagt tot de devaluatie van het compliment en dat is jammer…

Gewoon antwoorden met een dankjewel en ontvangen wat de andere je met woorden geeft. Niets méér en niet minder.

En wat nog helemaal niet ingeburgerd is om jezelf te complimenteren. Onszelf afbreken doen we ooh zo makkelijk maar een complimentje, neen dat vinden we niet nodig.

Ik doe het ook nog vaak hoor. Doch ik ben er me bewust van en als die spontane neiging opkomt van “het is niet goed genoeg, ik kan dit niet etc.” ga ik op zoek naar wat wèl goed is om zo tot een complimentje te komen.

Dus helemaal super zou zijn als iedereen op de Nationale Complimendag zichzelf zichzelf een complimentje geeft. Gewoon al bij het opstaan.

Dus is mijn tip voor op 1 maart:

Momentje, geef eerst aan jezelf een complimentje! ?

Ok Gina, begin dan maar met jezelf. Voor wat zou je jezelf een compliment geven voor die 9 jaar van Complimentendag?

Gina: Oh dat is een leuke vraag. Eerst en vooral denk ik aan alle mooie mensen die ik heb ontmoet. Het is sowieso al heerlijk om samen te werken, maar rond Complimentendag samenwerken geeft een extra boost en is op een ander level. Dat is het allereerste dat bij me opkomt, het vat alles samen. Verder geef ik graag een compliment voor een aantal specifieke feiten. Ik noem er graag 8 omdat dit mijn lievelingsgetal is. Acht staat immers voor het oneindige.

  1. Het woord ‘Complimentors’ vind ik nog altijd een prachtige vondst die eigenlijk een plaats in het woordenboek verdient. Zou het geen super challenge zijn om op 1 maart 10 miljoen Complimentors te tellen?
  1. De filmpjes waarin opposites elkaar complimenteren : Wim De Vilder van het VRT-Journaal die Stef Wauters van VTM complimenteert en omgekeerd. Ik blijf dat een topmoment vinden. Trots zag ik dat zich dit onnlangs herhaalde voor de 30ste verjaardag van VTM. Freek Braeckman mocht de felicitaties van de VRT ontvangen, rechtstreeks in de nieuwsuitzending.
  2. Het openen van officiële plechtigheden met een compliment op Complimentendag zoals de beurs en het Vlaams parlement. Dit moet zich niet beperken tot die ene dag.
  3. De oprichting van de vzw de Complimentendag in 2014. Dit gebeurde in de moeilijkste periode van mijn persoonlijk leven (Gina’s man Wim Schamp was 1 jaar zwaar ziek en overleed eind 2014). Vergaderen deden we in zeer aparte locaties : het ziekenhuis, een klooster, een kerk…
  4. De ontdekking dat de èchte initiatiefneemsters van een nationale Complimentendag 2 Amerikaanse huisvrouwen zijn die het idee de wereld instuurden van aan hun keukentafel.
  5. Het opzet om van Complimentendag een niet commerciële dag te maken. Ik blijf trouw aan mijn initiële opzet namelijk om het met woorden vanuit je hart te doen. The power of the heart is het allermooiste wat er bestaat en is niet te koop.
  6. De try-out om elke 1ste van de maand mensen eraan te herinneren hoe het de afgelopen maand was gesteld met het complimenteren. Hoe dankbaar ik ook ben voor de bekendheid en succes van Complimentendag, het mag niet bij deze 1 dag blijven. Net zoals geliefden zich niet beperken tot Valentijnsdag om de liefde te vieren.
  7. De workshops ‘Positief denken’ die vanuit een nood aan méér positiviteit op de werkvloer zijn ontstaan. Ik begeleid die op mijn eigen authentieke manier en zorg voor een positievere eigenwaarde bij de mensen. Heerlijk is om in de mailtjes achteraf te lezen waarin mensen zichzelf een compliment geven voor hun groei en stappen die ze zetten.

Hoe is het gesteld met Complimenteren in je eigen leven Gina?

Gina: Ooh, I walk my talk hoor. Ik start bijna altijd een bijeenkomst met het geven van een compliment. Mensen die de moeite doen om tot hier te komen, om hun kostbare tijd te wijden aan hun persoonlijke ontwikkeling, dat verdient een compliment! (Gina geeft yoga en maandelijkse workshops in the house of CHANGE in Herent, het vroegere redactiekantoor van het gelijknamig magazine).

Ook slaag ik er in om complimenten met een gemeende dankjewel in ontvangst te nemen.

En onlangs trad ik buiten mijn comfortzone door te doen wat ik in mijn Complimentenworkshops aan gevorderderen  aanraadt. Namelijk een compleet  onbekende complimenteren voor wat hij of zij goed doet.

Ik complimenteerde een voor mij compleet onbekende maar super bekende Vlaming. De manier waarop die persoon creator is van het leven, de manier waarop die omgaat met uitdagingen van het leven zoals de dood….dat verdient een compliment vond ik.

Dat was super spannend en leuk om te doen. Ik raad het iedereen aan.

Leuk om zien is dat mijn dochter dit al spontaan doet. Bewondert ze iemand in het zakenleven of ziet ze iemand met een gedurfde kledingstijl, ze stapt erop af en geeft hen een persoonlijk en gemeend compliment. Zeker mensen die durven zijn wie ze ècht zijn verdienen een compliment.

Supertrots ben ik op de Complimentenronde die wijd aan het uitdeinen is. Is ideaal om te doen bij verjaardagsfeestjes. Komt op hetzelfde neer : woorden vanuit het hart geven en krijgen als een uniek cadeau. Je kan er een hele beleving van maken zo bijvoorbeeld door de jarige op een versierde stoel te laten zitten. Alle genodigden zitten er in een cirkel rond. Elk komt aan de beurt om een compliment te geven, het feestvarken ontvangt. Je kan het filmen om er achteraf nog deugd van te hebben.


Kaderstuk : Historiek en bio Gina van CHANGE.

Gina’s project CHANGE zorgt sinds 2010 voor meer bewustwording in deze wereld van verandering.

Gestart als een blad met de naam CHANGE think positive, dat sinds 2016 on hold staat. Hoofdredactrice Gina De Groote zet haar missie intussen verder door groeitrajecten rond haar boek My CHANGE. Alles wat ze doet gebeurt van hart tot hart. Dat is ook de bedoeling van Complimentendag. Het vroegere redactiekantoor werd omgetoverd tot The house of CHANGE in Herent. Waar bewuste veranderaars elkaar ontmoeten!

Tip: Schrijf je in voor de nieuwsbrief en/of haar 8 gratis tips

Veel extra inspiratie vind je op thehousofchangeinherent.be , ginadegroote.be  en complimentendag.be

Uit de Complimentenkrant 2019


 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
We are the CHANGE
0
Zou graag je mening willen weten, laat een reactie achter.x